Articles in Specialist Journals

Onderzoek zonder Facebook, hoe ging dat eigenlijk?

Zeldenrust, D.A. (2018). Onderzoek zonder Facebook, hoe ging dat eigenlijk? De geschiedenis van de collectie Nederlands in de Verenigde Staten in tien vragen. Neerlandistiek, online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek (4 September 2018).

Recent is onder leiding van Nicoline van de Sijs het onderzoeksproject ‘Vertrokken Nederlands’ gestart. Nicoline van der Sijs zet digitale technieken in en gebruikt Facebook voor de contacten met de informanten. Dat ging in de jaren ’60 van vorige eeuw, toen Jo Daan onderzoek deed en resten Nederlands in het buitenland vast wilde leggen, heel anders.

Go to the article (the publication is in Dutch).

Jo Daan 1966.jpeg

RND.jpg

Drinken in Dialect.

Zeldenrust, D.A. (2018). Drinken in dialect: opnames van de zinnen van de Reeks Nederlandse Dialectatlassen. Nieuwsbrief van het Meertens Instituut, jrg. 9, January 2018.

In de winter van 1962 ging Willem Rensink, medewerker van het Dialectenbureau, zoals het Meertens Instituut toen nog heette, op veldwerk in Overijssel en Drenthe. Rensink nam bij een aantal informanten de zinnen van de Reeks Nederlandse Dialectatlassen (RND) op en bouwde een collectie. Maar waar bestaat deze collectie uit en wat maakt het zo interessant voor onderzoekers?

Go to the article (the publication is in Dutch).


Volkskundige Trefwoordenbank.jpg

Bonbondozen voor taalliefhebbers.

Oostendorp, M. & D.A. Zeldenrust (2016). Bonbondozen voor taalliefhebbers: De collecties van het Meertens Instituut. Onze Taal, 12, 10-12.

Onlangs is het Meertens Instituut voor onderzoek en documentatie van Nederlandse taal en cultuur verhuisd naar de binnenstad van Amsterdam. Wat voor schatten gingen er zoal mee? En wat hebben die te bieden?

Go to the article (the publication is in Dutch).


These are some of my publications, for a (more) complete list of publications please go to this page.